Ve středu 23. listopadu se ve škole konal kurz zdobení vánočních perníčků. Perníčky nejrůznějších tvarů si maminky s dětmi ozdobily pod vedením Renáty Hladové, která nám k dispozici dal svůj osvědčený recept!

Děti

 

 

 

 

 

 

Recept na perníčky podle Renáty Hladové

Ingredience

  • 220 g práškového cukru
  • 150 g másla
  • 4 polévkové lžíce (PL) medu
  • 5 PL mléka
  • 1 lžička sody
  • 1 PL skořice
  • 1 PL perníkového koření
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g hladké mouky na vál
  • zvlášť vejce rozšlehané s trochou práškového cukru na potírání upečených perníčků

Děti

Postup

Do mísy nad páru dáme všechny suroviny kromě mouky. Nejdřív mícháme, pak šleháme, dokud hmota nezačne houstnout a pomalu skoro probublávat. Pak pomalu přisypáváme 300 g mouky a chvíli ještě mícháme.

Děti

Na perníky můžeme dát ještě před pečením mandle, vlašské ořechy apod.

Hned po vyjmutí z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vejcem s trochou (asi lžičkou) práškového cukru. Potíráme nejlépe plochým štětcem. V uzavřené nádobě vydrží perníky třeba i měsíc. Aby byly měkké, přidáme do nádoby kousek jablka.

Děti

Poleva

Na polevu smíchejte vaječný bílek s moučkovým cukrem a v případě potřeby rozřeďte citronovou šťávou. Ideální konzistence polevy je hustá – hmota tvoří při míchání na vařečce „krápníky“. Neteče, ale táhne se.

Doboru chuť!